ONS CREDO: ‘U VRAAGT WIJ VAREN!’

Onze bemanning

Onze scheepskok: Kieren

onze scheepkok

Kieren

Hoelang bent u al de scheepskok op dit schip?

Dit was mijn eerste seizoen. Ik werk zowel op Sarah als op het zusterschip Allure.

Hoe ziet de dag van een scheepskok eruit?

Mijn dag begint lekker vroeg. Om 06:30 uur sta ik naast mijn bed , dan natuurlijk even opfrissen en vervolgens ga ik gelijk naar de keuken. Daar zet ik alle apparatuur aan: de vaatwasser, het fornuis de afzuigkap. Vervolgens beginnen de voorbereidingen voor het ontbijt: fruit, drinken, yoghurt en vleeswaren klaarzetten en eieren bakken. Na het ontbijt doe ik samen met een matroos de afwas.

Daarna komt de lunch, die meestal bestaat uit pasta- en groene salades, en een warm item zoals een soepje of kroketje. Voor de fietsende gasten is er een ander lunchpakket dat ze mee kunnen nemen, daar zitten natuurlijk geen warme dingen bij.

Na de lunch is het afruimen en schoonmaken en even pauzeren. De rest van de dag bestaat uit de voorbereidingen voor het driegangendiner. Op het menu staat bijvoorbeeld: een spiesje van garnalen in knoflooksaus en als hoofgerecht in kerriebloem gebakken kabeljauw met peulvruchten en beurre blancsaus (botersaus met witte wijn). Als dessert maak ik bijvoorbeeld een dame blanche met warme chocoladesaus, slagroom en geroosterde amandelschaafsel.

Wanneer heeft u contact met de gasten?

Dat begint eigenlijk al in de ochtend zodra de gasten zijn opgestaan. De keuken zit aan het restaurant vast en is helemaal open. Daardoor heb ik de hele dag contact met mensen. Totdat ze naar bed gaan. Het komt ook vaak voor dat de gasten samen nog gezellig zitten te borrelen en de bemanning al naar bed gaat, omdat we weer vroeg uit de veren moeten.

Wat maakt uw beroep zo mooi?

Dat is natuurlijk de interactie met de gasten. In de meeste restaurants is de keuken niet open zoals op deze schepen. Door de open keuken heb ik leuk contact met de gasten.

Verder geeft dit beroep mij veel vrijheid. Ik mag zelf de menu’s kiezen en kom op veel verschillende plaatsen, in mijn vrije tijd kan ik ook van boord gaan. Het is nooit saai.

Bij welk gerecht likt u uw vingers af?

Bij een goed stuk vlees. Bijvoorbeeld een goede T-bone steak uit Argentinië of Brazilië. Dat is heel zacht vlees. Het heeft een prijskaartje, maar is heel lekker.

Wat zou u tegen de gasten van Sarah en Allure willen zeggen?

Ik wil ze van harte uitnodigen op het schip. In de korte periode dat ik voor Martien werk (red. vorig jaar november begonnen) heb ik nog van niemand gehoord dat ze het niet naar hun zin hadden.

Het gekste dat ooit is gebeurd op het schip?

Dat mensen om 01:30 uur ’s nachts naar mij toe kwamen met de mededeling: ‘Chef, het bier is op.’ Op zo’n moment weet je dat gasten het erg goed naar hun zin hebben. En dat terwijl de groep juist een beetje stilletjes binnen kwam aan het begin van de trip.

De rest van de bemanning