ONS CREDO: ‘U VRAAGT WIJ VAREN!’

Onze bemanning

Onze schipper: Ivo

onze schipper

Ivo

WAT DOET U OP HET SCHIP?

Ik vaar zelf of de matroos doet het. Ik zorg voor de scheepstechniek, dan moet je denken aan het checken van de generatoren in de machinekamer, maar ik ben er ook voor bijvoorbeeld een lekkende kraan. Verder ben ik als gezagvoerder eindverantwoordelijk. Als ik iets vraag aan de bemanning moeten ze dat direct doen, maar als er iets fout gaat is het ook mijn schuld.

OP WAT VOOR SCHEPEN VAART U?

Ik vaar op zowel Sarah als het zusterschip Allure. Daarnaast ben ik ook schipper op andere schepen, maar ze hebben wel allemaal dezelfde klassieke stijl. Het zijn oude schepen, maar naar mijn mening heeft dat juist een bepaalde charme.

HOE IS DE SFEER ONDERLING MET DE BEMANNING?

Martien (red. de kapitein) heeft het vermogen om goede mensen uit te kiezen, mensen met een prettige persoonlijkheid. Als je aan het werk bent zit je dag en nacht op elkaars lip dus dan is het fijn om goed met collega’s overweg te kunnen.

Wilde u altijd al schipper worden?

Ik ben in mijn familie de enige schipper, maar ik heb altijd al een fascinatie voor oude zeilschepen gehad. Ik was vroeger erg geïnteresseerd in de periode van de Oost-Indische Compagnie en een van de eerste boeken die ik las was De scheepsjongens van Bontekoe. Dat was dan ook gelijk mijn lievelingsboek. Ik was voor ik schipper werd nog een tijd architect, maar op een gegeven moment had ik daar geen lol meer in. Toen ben ik langzaam in het leven als schipper gerold.

Wat maakt uw werk zo mooi?

Ik houd van varen, onderweg zijn en op plekken komen waar ik niet eerder ben geweest. Ik begin alle Nederlandse vaarwegen nu wel te kennen, maar het idee dat ik morgen met het schip in Amsterdam lig en overmorgen in Leiden.. dat heeft echt iets.

Verder vind ik de techniek en het contact met mensen heel mooi. Het is echt mensenwerk: ik heb een bemanning van 4 man die ik moet aansturen en daarnaast zijn de gasten op het schip op vakantie en dus vaak in een goed humeur. De mix van deze dingen is erg leuk.

De rest van de bemanning